Hvilken opplæring må jeg ha ved bruk av kran?
Alle som skal bruke arbeidsutstyr som krever særlig forsiktighet ved bruk skal ha dokumentert opplæring. Dette er hjemlet i Forskrift om utførelse av arbeid §10-2
Dokumentert opplæring kan gis av arbeidsgiver. Men i de fleste tilfeller velger arbeidsgiver å sende arbeidstaker på kurs. En profesjonell kursholder har verdifulle erfaringer og kan komme med faglige innspill som kan ha høy verdi.
Se oversikt over Kurs og Sikkerhet sine dokumenterte kurs her
I samme forskrift under $10-3 så stilles det krav til sertifisert opplæring for følgende arbeidsutstyr:
- bro- og traverskraner, dersom bruken medfører fare for skade på liv eller helse – tårnkraner – mobilkraner med større kapasitet enn 2 tm
- portalkraner – kraner med større kapasitet enn 2 tm montert på lastebil eller lastebilhenger
- løfte- og stablevogn for gods med permanent førerplass på vognen
- masseforflyttingsmaskiner med større effekt enn 15 kW (20,4 hk).
Men hva betyr begrepet «dersom bruken medfører fare for liv eller helse»?
Et grunnleggende prinsipp fra Arbeidstilsynets side har alltid vært at all bruk av traverskran kan medføre fare for skade på liv og helse. Men slik vi ser det i §10.3 står det «dersom bruken medfører fare for skade på liv og helse», så har arbeidsgiveren fått en viss adgang til å vurdere selv om bruken medfører fare for liv og helse.
Men det er fortsatt viktige momenter å se på når en skal vurdere risiko ved fare for liv og skade, og arbeidsgiver er pliktig til å sørge for at du har den opplæringen du trenger for at du som arbeidsgiver skal kunne jobbe trygt. Du trenger uansett dokumentert sikkerhetsopplæring for å ta i bruk maskinene, arbeidsgiver skal selv vurdere om det er nok med dokumentert og sertifisert sikkerhetsopplæring. Da er det viktige momenter som spiller inn, som for eksempel:
- Jobber man med farlige kjemikaler, eksplosiviteter, gassbeholdere, smeltende metaller eller annen last som kan skape miljøfarlige situasjoner?
- Er det flere traverskraner som løfter samme gjenstand?
- Kan personer komme under hengende last?
- Er det flere kraner innenfor samme arbeidsområdet?
Dette er noen få eksempler på hva som skal vurderes når det står om skade på liv og helse. Men som nevnt er det et grunnleggende prinsipp fra Arbeidstilsynets side er at all bruk av traverkran kan medføre fare for skade på liv og helse.
Utdrag fra forskrift om utførelse av arbeid
Kapittel 10. Krav til bruk av arbeidsutstyr
§ 10-1.Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring for arbeidsutstyr som krever særlig forsiktighet ved bruk
Når arbeidsgiver etter en risikovurdering finner at arbeidsutstyret krever særlig forsiktighet ved bruk, kan det bare benyttes arbeidstakere som har dokumentert sikkerhetsopplæring etter § 10-2.
Dokumentert sikkerhetsopplæring kan gis av arbeidsgiver eller andre som er kompetent til det.
§ 10-2.Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring ved bruk av arbeidsutstyr
Den som skal bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 10-1 og § 10-3, skal ha praktisk og teoretisk opplæring som gir kunnskaper om oppbygging, betjening, bruksegenskaper og bruksområde, samt vedlikehold og kontroll. Opplæringen skal gi kunnskaper om de krav som stilles til sikker bruk og betjening i forskrifter og i bruksanvisning.
Det skal utstedes dokumentasjon på at praktisk og teoretisk opplæring er gitt i henhold til denne forskriften.
Dokumentasjon av praktisk og teoretisk opplæring skal være tilgjengelig for verneombudet og vises myndighetene på forlangende.
Arbeidsgiver kan bare sette arbeidstaker til å utføre arbeid med aktuelle arbeidsutstyr innenfor det området det er gitt opplæring i.
Demonstrasjon og prøving i forbindelse med reparasjon er unntatt fra kravet om dokumentert opplæring.
Borger fra annet EØS-land eller Sveits skal søke Arbeidstilsynet om tillatelse til å bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 10-3.
§ 10-3.Arbeidsutstyr underlagt krav om dokumentert sikkerhetsopplæring gitt av sertifisert opplæringsvirksomhet
Dokumentert sikkerhetsopplæring i henhold til § 10-2 skal gis som sertifisert sikkerhetsopplæring for følgende arbeidsutstyr:
- bro- og traverskraner, dersom bruken medfører fare for skade på liv eller helse
- tårnkraner
- mobilkraner med større kapasitet enn 2 tm
- portalkraner
- kraner med større kapasitet enn 2 tm montert på lastebil eller lastebilhenger
- løfte- og stablevogn for gods med permanent førerplass på vognen
- masseforflyttingsmaskiner med større effekt enn 15 kW (20,4 hk)
§ 10-4.Krav til utstyrsspesifikk opplæring
Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstaker får nødvendig opplæring på det spesifikke arbeidsutstyret vedkommende skal bruke. Opplæringen skal tilpasses arbeidsutstyrets art og sikre at arbeidstakeren kan bruke arbeidsutstyret på en forsvarlig måte. Det skal dokumenteres skriftlig hvilket arbeidsutstyr det er gitt opplæring på, hvem som har gitt opplæringen og hvem som har fått opplæring.
Med sertifisert opplæring mener vi at opplæringen bare kan gjennomføres av en opplæringsinstitusjon som er godkjent av et sertifiseringsorgan som igjen er godkjent av Direktoratet for arbeidstilsynet.