Hva er en anleggsmaskin?
En anleggsmaskin – også kalt masseforflytningsmaskin – er en motordrevet maskin konstruert for å løfte eller transportere masse (jord, sand, stein osv). En anleggsmaskin kan være hjullaster, veihøvel, gravemaskin, doser eller dumper.
Hvem krever gjennomført maskinførerkurs?
Det er arbeidsgivers ansvar å påse at arbeidstakere får den nødvendige opplæring, øvelse og instruksjon for arbeid som skal utføres i bedriften. “Forskrift om utførelse av arbeid” omhandler all bruk av arbeidsutstyr – i dette tilfellet maskiner. Hele forskriften kan leses på lovdata.
Hvem kan ta kurset?
For å kunne føre anleggsmaskin på egen hånd må man være fylt 18 år, men opplæringen kan starte ved fylte 17 år. Kompetansebeviset utstedes da ved fylte 18 år.
Forkunnskaper:
Det stilles ingen krav til forkunnskaper for å gjennomføre kurset/opplæringen. Du trenger heller ikke å ha sertifikat for personbil.
Hvor lenge varer sertifikatet?
Sertifikatet, eller kompetansebeviset, varer per definisjon evig. Dog er du pliktig å vurdere om du er skikket til å føre maskinen. Hvis det er lenge siden sist du kjørte anleggsmaskin, bør du vurdere å gjennomføre ny opplæring.
Kurset dekker følgende områder:
Følgende gjennomgås:
- Grunnleggende HMS (modul 1.1).
- Innledning og informasjon.
- Maskintyper og bruksområder.
- Konstruksjon og virkemåte.
- Sikkerhet og ulykker.
- Geoteknikk og stabilitet.
Etter å ha fullført teoridelen, går du videre til den teoretisk-praktiske opplæringen (modul 3) for hver maskintype du er påmeldt til. Når opplæringen i bruken av maskinen er gjennomført, fortsetter du med 32 timers praktisk opplæring (modul 4) for hver enkelt maskintype. Denne praktiske opplæringen, også kjent som mengdetrening, kan gjennomføres enten på arbeidsplassen gjennom en godkjent fadderavtale eller via Kurs og Sikkerhet.
Kan vi tilby kurs etter forespørsel?
Vi tilbyr fleksible kurs og kan sette opp kurs på kort varsel hvis de planlagte kursdatoene ikke passer for alle. Ta gjerne kontakt, så finner vi en løsning som passer deg.